Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

08.04.2022

Jak číst značení na pneumatikách?

blog-picture

Vybíráte nové pneumatiky na svého čtyřkolového či dvoukolého miláčka, ale nejste si jistí, co znamenají jednotlivá označení čísly a písmeny na jejich bočnicích? Výběr vám usnadní informace ve velkém technickém průkazu i náš praktický průvodce.

Nic složitého to není

Číst značení na pneumatikách není žádná velká věda, pokud víte, po čem se máte dívat. Značení je na pneumatikách na auto i motorku v podstatě stejné. Kromě značky výrobce a šipky sloužící k orientaci pro správnou montáž, najdete na pneu také uvedenou šířku a profil pneumatiky v mm, průměr ráfku v palcích a tzv. nosnostní a rychlostní index (H). Na pneumatice najdete i datum výroby ve formě DOT kódu.

Další označení, která můžete na moto pneu najít, mohou mít následující podobu:

  • MS (i M+S, M/S či novější 3PMSF), které značí zimní varianty.
  • Pro celoroční pneumatiky má každý výrobce vlastní název – Pirelli a Continental mají „ALL Season“, Goodyear a Nexen používají značku „4 Season“, Michelin používá „CrossClimate“ a např. Matador značí své celoroční pneumatiky pojmem „All Weather“.
  • Naopak letní pneumatiky žádné přesné značení nemají, vyznačují se pouze jinou hloubkou dezénu (minimálně 1,6 mm, u zimních 4 mm).

Mimo jiné z pneumatiky vyčtete zvýšenou nebo bezdušovou konstrukci (značkami XL a tl) Napovědět vám mohou také údaje uvedené ve velkém technickém průkazu. Tam najdete parametry, které by měly pneumatiky na vašem autě splňovat.

Homologované pneumatiky jsou základ

Vždy je zapotřebí vybírat pouze z homologovaných pneumatik, tj. pneumatik, které mají příslušný certifikát a splňující veškeré technické a bezpečnostní podmínky provozu v dané zemi. V České republice se jedná o značku E8 v kolečku. Díky dohodě o vzájemném uznávání certifikátů jsou platné i značky dalších dvaceti evropských států, které mají čísla od E1 do E21 (kromě E15) a E27 (Slovensko).

Při výběru pneumatik byste měli dbát mimo jiné i na rok výroby. Pokud jsou pneu staršího data, ač úplně nové, měli byste se u nich mít na pozoru. Pneumatiky totiž při dlouhém stání čelí povětrnostním vlivům (nikdy nevíte, v jakých podmínkách byly uskladněny), čímž dochází ke zteření materiálu a snížení technických i jízdních vlastností.

Teplá sezóna se kvapem blíží a vy potřebujete přezout auto zpátky na letní gumy? Žádný problém! Sjednejte si schůzku v našem servisu, kde vám pneumatiky rychle a profesionálně vyměníme ještě předtím, než vůbec stačíte dopít kávu. Díky špičkovému vybavení navíc umíme přezout jakákoliv kola ve velikostech od 14 do 22 palců. Přezouváme motorky i dodávky do 3,5 tun. A mimo jiné provádíme i laserové zaměření a vyvážení, abychom zajistili vaši maximální bezpečnost. Pokud si navíc u nás necháte vyměnit i autosklo, dostanete až 50% slevu na přezutí pneumatik. A to už se vyplatí, co říkáte?

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141