Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

13.06.2022

Velký rádce: Jak umýt auto

blog-picture

Pravidelné mytí patří k základům péče o každé vozidlo. Nejenže bude vaše auto zářit čistotou, ale pokud je péče provedena správně, prodloužíte také životnost a kvalitu laku a zvýšíte i samotnou hodnotu celého auta. Bezpečně a efektivně umýt auto bez škrábanců a narušení vosku však může být docela věda. Při nesprávné péči totiž můžete nadělat víc škody než užitku.

Základní výbava pro kvalitní mytí

V prvé řadě budete potřebovat správné vybavení. To vás nemusí stát jmění, sahejte ale vždy po kvalitních výrobcích. My doporučujeme ověřenou autokosmetiku od německé firmy Sonax, kterou používáme i v našem autosalonu.

Potřebovat budete především:

  • kvalitní šampon,
  • mycí rukavici,
  • kbelík na vodu,
  • sušicí ručník nebo utěrku,
  • dokončovací detailer
  • a ideálně wapku nebo alespoň hadici.

Auto je dobré před samotným mytím i vhodně připravit – ujistěte se, že máte dovřená všechna okýnka i dveře. Pokud máte na vozu nálepky, které by se mohly proudem vody nebo šamponem poškodit, zakryjte je.

Dále je vhodné auto tzv. předmýt – jelikož na laku ulpívá množství nečistot, prachu, mrtvého hmyzu a další špíny, je důležité je předem odstranit aktivní pěnou ve spojení s tlakovým čističem a pěnovacím nástavcem. V opačném případě hrozí, že byste si při samotném mytí lak zbytečně poškrábali. Předmyjte tímto způsobem celý exteriér vozidla včetně kol a podvozku.

Mytí auta krok za krokem

Nyní už je na řadě samotné mytí. To provádějte optimálně ve stínu a pokud možno auto po celou dobu udržujte vlhké a následně ho rychle osušte. Předejdete tak mapám, které se mohou na laku tvořit od kapek vody a šamponu.

Do kbelíku s vodou přidejte šampon – na středně znečištěné auto si vystačíte s 15 ml na 5 l vody, vždy si každopádně přečtěte instrukce na přebalu. Nejprve karoserii opláchněte vodou a následně ponořte mycí rukavici do směsi a umyjte s ní celé auto.

Vůz umývejte od shora dolů a pořádně vydrbejte především spodní část, kde se usazuje nejvíce špíny. Následně celé auto opláchněte silným proudem vody. Nezapomeňte ani na kola.

Dokonalé zakončení

Po umytí přichází na řadu sušení karoserie. Základem je kvalitní sušicí ručník, který je dostatečně jemný, aby nepoškrábal lak, a zároveň dobře nasává vodu. Se sušením neotálejte, ať vám na laku nezaschnou kapky, které by bylo následně náročné odstranit.

Zaschlé kapky či drobné nečistoty, kterých jste si dříve nevšimli, snadno odstraníte tzv. detailerem. Použití detailerů je všestranné a nekončí pouze aplikací po umytí vozu. Jejich nejzajímavější vlastností je schopnost dodat laku až extrémní a hluboký lesk a dlouhodobou ochranu.

Věříme, že vám tento návod pomohl ujasnit si jednotlivé kroky správného mytí auta. Díky šetrné péči se nemusíte obávat šmouh ani škrábanců a vaše karoserie bude brzy zase dokonale čistá, hladká a lesklá.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141