Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

13.12.2021

Výhody tónovaných autoskel

blog-picture

Jaro přijde dřív, než se nadějeme, a s ním i sluneční paprsky, které umí vyhřát interiér auta rychlostí blesku. Přehřívání vzduchu ve vašem voze, ale i zvědavým pohledům kolemj(e)doucích můžete zamezit dvěma způsoby. Prvním jsou nejrůznější sluneční clony, které však zamezují nejen pohledu do auta, ale často i z něj. Druhým, o poznání elegantnějším a praktičtějším řešením, je tónování autoskel. Jak probíhá a jak použitím tónovaných skel neporušit zákon? Odpovědi najdete v dnešním článku.

Zákonné podmínky pro autofólie

Zatímco zadní skla v autě můžou být zatmavená libovolně, přední boční skla a čelní sklo musí od roku 2012 splňovat zákonné podmínky. A jak znějí?

  • Na předních bočních sklech sloužících k výhledu řidiče musí celková propustnost dosahovat nejméně 70 procent.
  • Propustnost světla čelního skla musí být minimálně 75 procent.
  • Skla za řidičem nejsou limitována propustností světla, ale fólie na zadním skle nesmí zakrývat třetí brzdovou svítilnu.
  • Příliš tmavé fólie mohou znamenat zákaz další jízdy a pokutu až 5 000 Kč.
  • Pokud je propustnost skel nižší než 20 procent, může být řidiči udělena pokuta až do výše 10 000 Kč nebo zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.

Omezí zvědavé pohledy i nepříjemné dopady slunečního záření

Tónovaná skla vypadají stylově, ale kromě toho mohou sloužit i jako ochrana proti zlodějům, kteří díky nim nevidí, co interiér vašeho auta ukrývá. Mimo to tmavá skla odrážejí sluneční paprsky, čímž zamezují nepříjemnému přehřívání. Omezení slunečních paprsků chrání i interiér vozu – palubní deska i čalounění na přímém slunci lehce vyblednou.

Pokud máte tónovaná skla a netušíte, jestli by před policejní kontrolou obstály, navštivte náš autoservis v Praze, ve kterém provádíme měření propustnosti autoskel. Školení pracovníci vám změří úroveň zatmavení a dozvíte se, zda odpovídá předpisům. Pokud ne, bez problémů vám přímo na místě vymění fólie za světlejší tak, abyste uchránili vnitřek svého auta před pohledy zvenčí i sluncem a zároveň dodržovali zákon.

Jak probíhá lepení fólií

Ať už chcete nalepit fólie na světlá skla, nebo potřebujete vyměnit příliš tmavé zastínění za světlejší, celý proces je časově nenáročný. Stačí přijet k nám nám, kde vám pečlivě očistíme a odmastíme povrch skel a aplikujeme vhodnou fólii. V případě výměny samozřejmě nejprve odstraníme původní vrstvu.

Chcete změřit propustnost vašich tónovaných autoskel nebo nalepit zbrusu nové fólie? Zavolejte nám nebo se pohodlně objednejte online.

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141