Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

03.01.2023

Čištění autosedaček, jak na to?

blog-picture

Autosedačky se časem přirozeně zašpiní – ať už kvůli neopatrné konzumaci jídla a pití přímo v autě, dětským spolujezdcům, kteří jsou na zašpinění svého okolí experti, nebo kvůli domácím mazlíčkům. Skvrny, prach a nečistoty budete coby majitelé auta zkrátka muset čas od času řešit, abyste měli interiér vašeho vozu zase jako ze škatulky.

Jaké jsou vaše možnosti při čištění autosedaček si povíme v dnešním článku. Obecně existují dva typy čištění – mokré a suché čištění. Obě metody mají své klady a zápory, je tedy vhodné mít o celém procesu údržby dobrý přehled.

Efektivní mokré čištění tepovačem

Nejčastější a zároveň velmi účinnou metodou, jak čistit autosedačky, je tzv. tepování neboli mokré čištění. Za pomocí speciálního přístroje – tepovače (také zvaného jako extraktor), vstřikujete čisticí roztok hluboko do materiálu, přičemž následně je roztok vysát zpět do přístroje včetně všech nečistot.

Doporučuje se podrobit své autosedačky mokrému mytí alespoň jednou za několik let, jelikož jde o velmi efektivní a hloubkový způsob čištění, který sedačky zbaví i hluboko zažraných skvrn, nečistot a prachu. Tepovače si můžete zapůjčit ve specializovaných centrech, disponují jimi nicméně i některé automyčky.

Po použití tepovače je třeba nechat interiér vozu řádně vysušit, aby nedocházelo k tvorbě zápachu a plísní z vlhkého čalounění.

Povrchové, suché mytí

Autosedačky můžete čistit i snadnější, suchou cestou, která je sice méně efektivní, ale hravě si poradí s méně zaneseným interiérem a méně odolnými skvrnami. Jedná se o povrchové čištění interiéru, které se nedostane pod povrch látky, nemusíte tedy nechávat interiér nijak dlouho vysychat.

K suchému čištění budete potřebovat:

  • čistič na textilie, čalounění či univerzální čistič interiéru v rozprašovači,
  • šetrnou utěrku z mikrovlákna,
  • na zašlejší skvrny i jemný kartáč.

Sedačky nejprve důkladně vysajte od prachu, drobků a větších nečistot. Následně naneste na čištěnou plochu malé množství čističe a vytřete nečistoty z povrchu čistou utěrkou. K odstranění větších nečistot celý postup opakujte, případně můžete místo lehce navlhčit vodou a pomoct si kartáčem. V takovýchto případech je lepší sedadlo vyčistit celé, abyste se vyhnuli mapám po uschnutí. Počítejte s tím, že čím více sedačku navlhčíte, tím delší čas si budete muset vyhradit k jejímu vyschnutí.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141