Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

24.04.2024

Jak na správný tlak v pneumatikách?

blog-picture

Správný tlak v pneumatikách je klíčovým faktorem pro bezpečnost a výkon vašeho vozidla. Jde o aspekt, který ovlivňuje celkovou efektivitu a životnost vašich pneumatik. V tomto článku se podíváme na důležitost udržování správného tlaku v pneumatikách a jak s tím pracovat.

Proč dbát na správný tlak vašich pneumatik?

Musíme mu věnovat opravdu takovou pozornost? Určitě ano. Jedním z nejčastějších problémů je zvýšená spotřeba paliva. Kromě toho může nedostatečný tlak způsobit rychlejší opotřebení pneumatik. A to nejnebezpečnější je, že tlak přímo ovlivňuje ovladatelnost vozidla. Podhuštěním pneumatiky dohází k nižší přilnavosti kola k vozovce. To způsobuje na přední nápravě nedotáčivost, a na zadní zvyšuje riziko přetáčivosti vozidla. Pneumatika s vyšším tlakem má rovněž deformovaný tvar a menší přilnavost. Ta může vést k zhoršené ovladatelnosti, aquaplaningu nebo prodloužit brzdnou dráhu.

Jaký tlak by měly mít pneumatiky ve vašem autě?

Správný tlak v pneumatikách se liší v závislosti na konkrétním vozidle a jeho specifikacích. Nejběžnější místo, kde najdete doporučený tlak, je na vnitřní straně dveří řidiče, krytu palivové nádrže nebo ve specifických vozových příručkách a stránkách výrobce pneumatik. Je důležité si uvědomit, že při změně zatížení vozidla (například při přepravě zavazadel nebo plném osazení vozidla) může být zapotřebí upravit tlak v pneumatikách.

Jak často kontrolovat tlak v pneumatikách?

Pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách je klíčová pro zachování optimálního výkonu a bezpečnosti vozidla. Doporučuje se kontrolovat tlak alespoň jednou měsíčně, ideálně vždy před delší cestou. Vhodná je také kontrola při teplotních výkyvech, které mohou tlak ovlivnit. Tlak lze měřit pomocí kompresoru na čerpací stanici, příručního tlakoměru nebo TPMS (Tire Pressure Monitoring System – systém pro měření tlaku v pneu), který je povinnou výbavou všech nových vozidel v EU od roku 2014.

Jak na huštění pneumatik?

Pro správné huštění pneumatik je nezbytné mít k dispozici kvalitní tlakoměr. Nejprve je nutné zjistit doporučený tlak pro vaše pneumatiky a pak postupovat podle pokynů výrobce. Důležité je také ujistit se, že pneumatiky jsou chladné, protože zahřáté pneumatiky mohou poskytnout nepřesné údaje o tlaku. Při huštění je důležité dodržet doporučený tlak a pečlivě sledovat tlakoměr, abyste předešli přetlaku v pneumatikách, což může vést k jejich poškození.

V případě, že potřebujete pomoci s pneumatikami, obraťte se na nás. Nabízíme kvalitní, rychlý a cenově dostupný autoservis v Praze a Českém Brodě.

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141