Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

30.03.2021

Jak na výměnu pneumatiky

blog-picture

Schopnost vyměnit svépomocí pneumatiku by mělo patřit mezi základní znalosti každého řidiče. Nikdo samozřejmě netvrdí, že byste si museli sami přezouvat pneumatiky z letních na zimní a naopak (k tomu můžete využít služby profesionálního pneuservisu), pokud se ale dostanete do situace, kdy vám pneumatika za jízdy praskne, je vhodné vědět, jak v takové situaci postupovat. V dnešním článku vám shrneme, jak na výměnu pneumatiky krok za krokem a přidáme i pár užitečných rad, na co je vždy dobré myslet.

Co dělat, když vám praskne pneumatika?

Pokud se dostanete do této nepříjemné situace, je v prvé řadě klíčové zachovat v kritickém momentu klid – neměli byste brzdit příliš prudce, abyste nedostali smyk, a spíše pozvolna dojet ke krajnici se zapnutými výstražnými světly. Zatáhněte ruční brzdu a zařaďte jedničku (u automatů přepněte do polohy „parkování“).

Jakmile vozidlo zastaví, všichni cestující by měli vystoupit (dveřmi odvrácenými od silnice) a jít si stoupnout za svodidla. Oblečte si reflexní vestu a běžte umístit výstražný trojúhelník do vzdálenosti 150 m od auta.

Co budete potřebovat k výměně pneumatiky

V autě byste vždy měli mít základní vybavení pro výměnu pneumatiky. Patří sem automobilový zvedák (k výměně pneumatik svépomocí obvykle stačí základní zvedák s kapacitou dvě tuny). U zvedáku je též důležitá správná výška zdvihu – pokud totiž zvedák nemá dostatečnou výšku, nemusí vám stačit pro zvednutí auta, kvůli čemuž nebudete schopní pneumatiku sundat. Ideální výšku zdvihu pro své vozidlo zjistíte v příručce vozidla.

Dále budete potřebovat křížový klíč, kterým uvolníte a po výměně znovu utáhnete matice kol. Pro snadnější uvolnění matic je pak vhodné využít rázový utahovák – díky němu se při výměně tolik nenadřete a povolení matic půjde téměř samo.

Dalším nepostradatelným nástrojem je momentový klíč, který vám pomůže ověřit dostatečné dotažení šroubů (či matic) na kole. To, jak moc mají být šrouby dotaženy, zjistíte v příručce vozidla dle hodnoty točivého momentu. Mějte na paměti, že momentový klíč slouží pouze k utažení, nikoliv povolení šroubů.

V neposlední řadě nezapomeňte také na rukavice – výměna pneumatiky je špinavá práce a špína z kol se z rukou špatně dostává. V rukavicích zároveň lépe uchopíte nářadí, jelikož vám nebude podkluzovat.

Jak na výměnu pneumatiky?

Pneumatiku byste vždy měli vyměňovat na rovném, pevném povrchu. Vozidlo byste měli před samotnou operací zaklínit z obou stran (kusem dřeva, kamenem apod). Ještě na zemi povolte matice (stačí pouze o půl závitu). Za pomocí zvedáku či heveru zvedněte vozidlo do potřebné výšky (kolo visí zlehka nad terénem) – zvedák umístěte pod příčku mezi dveřmi.

Jakmile je kolo ve vzduchu, zcela odmontujte matice z kol. Držte se zásady, že se šrouby povolují do kříže vždy po 2–3 otáčkách. Sundejte kolo z náboje a položte jej pod auto, aby nebylo v cestě a zároveň se neodkutálelo do vozovky. Jakmile budete hotoví, nezapomeňte jej naložit do kufru.

Nasaďte náhradní kolo a za pomocí křížového klíče lehce utáhněte všechny matice. Při montáži se ujistěte, že má kolo správnou orientaci. Poté auto spusťte ze zvedáku zpět na zem a pomocí momentového klíče dotáhněte všechny šrouby na požadovaný točivý moment – postupujte znovu do kříže, čímž je zajištěno pevné a správné usazení kola. Spusťte vozidlo zcela na zem a vyjměte zvedák. Ukliďte trojúhelník a na nejbližší benzínce zkontrolujte tlak vzduchu v pneumatice a dotažení všech matic. Točivý moment znovu zkontrolujte po prvních 50–100 km.  

Rady na závěr

Obdobným způsobem postupujete i v případě, že se doma svépomocí rozhodnete přezout sezónní pneumatiky. Pneumatiky na přední nápravě se obecně sjíždějí rychleji – při přezouvání je tedy vyměňte se zadními. I když si můžete vyměnit kola svépomocí, je vhodné alespoň jednou ročně vzít auto do pneuservisu na kontrolu – kola vám za pár stovek profesionálně a rychle vymění, a navíc se vám podívají na geometrii a správné vyvážení kol. Tato návštěva vás bude stát jen chvíli času a předejdete tak možným problémům.

V případě, že potřebujete vyměnit pneumatiky či např. čelní sklo, obraťte se na nás. Nabízíme kvalitní, rychlý a cenově atraktivní autoservis pro Prahu a okolí.

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141