Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

23.05.2022

Jak poznat sjeté pneumatiky a jak si změřit hloubku dezénu

blog-picture

O povinnosti dodržovat vyhláškou stanovenou hloubku dezénu pneumatik ví každý motorista. Jak ale zjistit, kdy jsou pneumatiky sjeté a zralé na výměnu? Poradíme vám.

Kdy je třeba měnit pneu?

Pneumatiky u aut je třeba měnit dvakrát ročně. Letní a zimní přezutí je možné i u motorek, většina motorkářů ale během zimy nechává svoji motorku odpočinout a zimní pneumatiky tudíž nepotřebuje. Abyste mohli použít na autě staré letní pneu, hloubka jejich dezénu nesmí být menší než 1,6 mm. U zimní verze je pak minimální hloubka dezénu 4 mm.

Pro pneumatiky na motorku pak platí stejná hranice jako u letních pneu, čili 1,6 mm, skútry a motocykly do 50 cm³ musí dodržovat hranici 1 mm. U všech zmiňovaných variant platí, že jde o nejmenší možnou hloubku stanovenou zákonem, ne však o nejbezpečnější možnost. Čím sjetější je dezén vaší pneumatiky, tím větší je riziko defektu a tím horší jsou její vlastnosti například během brždění nebo jízdy po mokré vozovce. Doporučujeme proto měnit pneumatiky včas a nečekat, až budou sjeté na nejnižší možnou míru.

Jak měřit hloubku dezénu?

Rozdíl mezi sjetými a novými pneumatikami je viditelný na první pohled, vizuální kontrola však neodhalí dosažení minimální hloubky dezénu. Pro přesné měření je třeba použít hloubkoměr, který si můžete zakoupit za cenu od 150 Kč na každé benzínce i v hobby marketech. Jde o jednoduchý nástroj, který přiložíte k podélné drážce ve vzdálenosti přibližně čtyř centimetrů od bočního pláště a hned bude jasné, jestli je třeba objednávat novou sadu pneu, nebo si ještě nějaký čas vystačíte s těmi dosavadními.

Další varianty měření hloubky dezénu

Nemáte-li po ruce hloubkoměr, můžete použít posuvné měřítko neboli šupleru. Pokud není jiná možnost, k orientačnímu měření dezénu letních pneumatik se dá použít i pětikoruna, která se do dezénu vloží číslem 5 vodorovnou čárou dolů. Dezén by měl dosahovat po vodorovnou čáru na číslici. Pro měření zimních pneu je možné použít kontrastní lem kovové padesátikoruny, který měří necelých 5 mm, nebo dvoueurové mince, jejíž lem má přesně 4 mm.

Některé pneumatiky jsou vybavené ukazatelem opotřebení ve středu drážek. Jde o malou gumovou destičku o potřebné výšce. Jakmile je stejně vysoká jako zbytek pneumatiky, je třeba pneumatiky okamžitě vyměnit. Místo, na kterém je destička umístěna, označuje zkratka TWI (Tread Wear Indicator) nebo symbol vločky na boku pneu.

Dražší značky pneumatik často obsahují číselný ukazatel opotřebení. Jde o řadu čísel vyraženou do běhounu pneumatiky. Postupem času jednotlivá čísla mizí, čímž upozorňují na momentální míru sjetí.
Naměřili jste příliš nízkou hloubku dezénu a potřebujete vyměnit nové pneumatiky na vaše auto? Zajeďte si pro výměnu k nám! Auto vám přezujeme na počkání a k tomu od nás dostanete i kávu zdarma.

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141