Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

29.09.2022

Jak sundat pneumatiku z disku

blog-picture

S blížící se zimou přichází také povinnost přezout auta z letních pneumatik na zimní. Pokud vaše sada zimních pneumatik dosluhuje, pravděpodobně vás čeká výměna nebo výběr nových pneumatik a odstranění těch původních. K sundání pneumatiky z disku není třeba navštěvovat mechanika ani nakupovat speciální nástroje. S trochou cviku to zvládnete sami s použitím základního vybavení.

Co je třeba k ručnímu odstranění pneumatiky z disku?

Nebudeme vám lhát – zejména u nových automobilů není sundání pneumatiky z disku zrovna jednoduché a pravděpodobně se u toho zapotíte. S narůstající praxí to ale bude čím dál snazší. Za ušetřené peníze a dobrý pocit trocha námahy stojí, ne?

Abyste mohli pneumatiku sejmout z disku ručně, je třeba si připravit:

  • nástroj na demontáž dříku,
  • zvedák,
  • páčidlo na pneu,
  • šroubovák
  • a saponát na nádobí nebo mazivo na pneumatiky.

Ruční demontáž pneumatiky krok za krokem

Nejjednodušší situace nastává v případě, kdy odstraňujete staré pneumatiky, které už neslouží. Nemusíte se totiž bát jejich poškození a klidně je můžete rozříznout nožem. V opačném případě se při domácím přezouvání vždy vystavujete riziku, že poškodíte disk/ráfky nebo pneumatiky. Chcete se do toho přesto pustit?

1. krok: Odstraňte jádro

Vezměte pneumatiku a položte ji na rovnou zem. Hledejte vzduchový ventil, většinou jde o kovovou nebo gumovou špičku, kterou vyjmete pootočením proti směru hodinových ručiček. Uvnitř ventilu je kovový válec, tzv. jádro. To odstraníte pomocí speciálního nástroje podobného malému šroubováku, který vsunete dovnitř a otočíte proti směru hodin. Poté z pneumatiky odejde vzduch a půjde snáze odstranit.

2. krok: Oddělte patku od ráfku

Nejtěžší částí je oddělení patky od ráfku. Nejjednodušeji patku z drážky vytlačíte, když položíte pneumatiku na zem a na její gumovou část opatrně najedete autem nebo jiným těžkým dopravním prostředkem. Pokud se nedaří, zkuste to víckrát, dávejte ale pozor, ať nenajedete na ráfek. Můžete vyzkoušet i uvolnění patky pomocí heveru. Zvedněte auto, pneumatiku zasuňte pod zvedák a spusťte auto na gumovou část pneu. Jakmile zlomíte patku, přišlápněte pneu k zemi od přední části ráfku směrem dolů. Abyste kolo nepoškodili, podložte je ručníkem nebo starým kobercem. Namažte celé okolí ráfku saponátem, můžete ho lehce naředit vodou, případně použijte speciální mazivo na pneumatiky.

3. krok: Uvolněte ráfek

Zvedněte pneumatiku pomocí šroubováku a páčidla nad horní okraj ráfku. Stlačte gumu, aby byla pod okrajem ráfku. Vsuňte pod gumu páčidlo a zvedejte ji, dokud nebude patka nad ráfkem. Potom použijte šroubovák k vytažení patky nad ráfek na všech místech.

Abyste uvolnili ráfek i na druhé straně kola, budete opět potřebovat kombinaci páčidla a šroubováku. Horní okraj ráfku bude totiž zaseknutý o spodní patku pneu. Pokuste se vytáhnout ráfek co nejvýš a zasuňte pod něj šroubovák. Pomocí páčidla vytáhněte ráfek nahotu. Opakujte, dokud ráfek nevytáhnete na všech stranách.

Zdá se vám celý postup moc nejistý a náročný, navíc s nejistým výsledkem? Svěřte své auto do rukou odborníků.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141