Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

09.08.2023

Jízda s prasklým čelním sklem - co je dobré vědět?

blog-picture

Možná už se vám stalo, že od projíždějícího auta odletěl kamínek a trefil vaše přední sklo natolik nešikovně, že prasklo. A to není zdaleka jediná možnost, jak se taková věc stane. Může jít třeba o silné kroupy, bouračku nebo zlou vůli chuligánů. Co v takové situaci dělat? Přečtěte si, co byste měli vědět o jízdě s prasklým sklem a o jeho opravě.

Můžu jet s prasklým sklem?

České zákony se vztahují k různým aspektům provozu vozidel, včetně stavu skel. Pokud máte prasklé čelní sklo, je důležité být si vědom zákonných požadavků. Zákon zakazuje jízdu s vozidlem, jehož prasklina v čelním skle ve stírané ploše (v dosahu stěračů) je širší než 20 mm. V takovém případě smíte pouze nouzově dojet domů nebo do servisu. Porušení tohoto ustanovení může vést k pokutě a trestným bodům. Pokud je prasklina mimo stíratelnou plochu, je jízda možná. Přesto dejte pozor na to, že se může začít rozšiřovat a raději zvolte rychlou opravu.

Oprava nebo výměna?

Pokud se ocitnete v situaci, kdy máte prasklé čelní sklo, budete čelit rozhodnutí mezi opravou a výměnou. Existuje možnost opravy skla scelením, pokud je prasklina menší než 4 cm v průměru a nachází se dál než 7 cm od okraje skla. Pokud je prasklina blíže, hrozí zvýšené riziko prasknutí celého skla. Dále nelze scelením opravit praskliny v zorném poli řidiče. Při scelení se z praskliny odsaje vzduch a vyplní se bezbarvou pryskyřicí. Oprava skel se cenově pohybuje v řádech nižších tisíců. Pokud je prasklina větší a nesplňuje podmínky pro opravu je nutné přistoupit k celkové výměně. Tento proces je dražší a cena může dosáhnout i několika desítek tisíc v závislosti na modelu auta a případného dalšího vybavení.

Kdo zaplatí rozbité čelní sklo

Nasnadě je otázka, kdo bude platit za opravu nebo výměnu prasklého čelního skla? Existuje několik možností. Pokud můžete identifikovat viníka (například kamínek od jiného vozidla), můžete se s ním pokusit domluvit na nahlášení škody a úhradu z jeho povinného ručení. V praxi však tato možnost může být komplikovaná, protože viník by musel uznat svoji vinu.

Jednou z nejlepších možností je mít sklo pojištěné. Pojišťovny nabízejí připojištění skel k povinnému ručení nebo k havarijnímu pojištění. Toto pojištění se obvykle vztahuje na všechna obvodová skla vozidla. Základní povinné ručení kompenzaci prasklého čelního skla neřeší, havarijní pojištění má zase poměrně vysokou spoluúčast, takže byste většinu částky za nové čelní sklo stejně museli platit ze svého. Nejlepším řešením je proto připojištění skel k povinnému ručení, které vás vyjde na několik stokorun ročně a vztahuje se nejen na rozbití skla kamínkem, ale i na havárii, vandalismus nebo živelné události. Mít sklo pojištěné je rozumným krokem, který vám ušetří nemalé částky.

Pamatujte, že bezpečnost je vždy na prvním místě. Proto je vhodné reagovat rychle, a když si všimnete praskliny na skle vozidla, pečlivě zvážit, zda budete pokračovat v jízdě. Pro klid duše doporučujeme zkontrolovat i vaše pojištění a případně se dopojistit.

 

Hledáte místo, kde se postarají o expresní a kvalitní výměnu nebo opravu vašeho čelního skla, a ještě za vás zdarma vyřídí veškerou komunikaci s pojišťovnou? Právě jste našli. Kontaktujte nás nebo si rovnou objednejte termín online.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141