Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

14.02.2024

Kdy přezout na letní pneumatiky?

blog-picture

Příchod jara a sebou nese potřebu přezout na letní pneumatiky. Proč v této fázi roku přezouváme a jaká jsou vlastně pravidla pro používání letních gum? To vše jsme pro vás jednoduše shrnuli v tomto článku.

Co stanoví zákon?

Pokud je zima opravdu mírná, bez sněhu a námrazy, šlo by jí nejspíš ve velkých městech přečkat i na letních gumách. Nicméně to nemůžeme doporučit a může vás to krom zdraví stát i dost peněz. Bez zimních kol vám totiž hrozí pokuta a krácení pojistného plnění.

Podle platných předpisů je povinnost mít zimní pneumatiky na vozidle od 1. listopadu do 31. března. Je ale důležité brát v potaz také aktuální stav povětrnostních podmínek a případně dopravní značky, které nám dávají jasný signál, kdy jsou zimní pneumatiky nezbytné. Když teplota klesne trvale pod 7 °C je na čase přezout na zimní pneu.

Pozor na značky!

Je důležité dbát na tyto značky a brát je vážně.

Dopravní značka C15a značí povinnou zimní výbavu.

Říká nám tedy, že na daném úseku je nezbytné mít zimní pneumatiky na vozidle, a to i mimo zákonem stanovené období.

 

Značka C5a pak přikazuje řidičům nasadit dokonce sněhové řetězy.

Specifika letních gum

Letní pneumatiky jsou navrženy speciálně pro teplejší podmínky. Zimní pneumatiky sice lze používat celoročně, mohou ale způsobit horší ovladatelnost vozidla, výraznější opotřebení dezénu a samozřejmě vyšší spotřebou paliva. Složení letních pneu umožňuje lepší ovladatelnost a brzdný výkon při teplotách nad 7 °C. Přesto je důležité dbát na jejich stav a hloubku dezénu, která je zásadní pro bezpečnost na silnici.

Hloubka dezénu u nové pneumatiky je 8 milimetrů, zákonem stanovené minimum je pak 1,6 milimetru. Nové pneumatiky mají v praxi až o 50 % kratší brzdnou dráhu oproti sjetým pneumatikám, proto je dobré hloubku pravidelně kontrolovat. K měření hloubky dezénu můžete použít multifunkční měřič tlaku.

Pro větší bezpečnost i pohodlí na silnici nechejte péči o své pneumatiky odborníkům. Navštivte nás v Autocentru Kalfas a dejte svému vozu tu nejlepší péči.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141