Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

21.10.2022

Pojistná událost: rozbité čelní sklo – co je třeba vědět?

blog-picture

Ani při té nejopatrnější jízdě se nedá vyhnout riziku poškození auta. A pokud jde o poškození čelního skla, platí to dvojnásob – viníkem je nejčastěji neovlivnitelná událost, například kamínek, který odletěl od auta jedoucího před vámi, nebo kroupy. Jaké pojištění zvolit, pokud nechcete podobné nehody platit ze svého, a kdy je nutné sklo měnit?

Rozbité čelní sklo můžete zaplatit dvakrát

Pokud vám během řízení praskne čelní sklo, je třeba neodkládat řešení a rovnou navštívit servis, zejména když se poškození nachází v tzv. stíratelné ploše, což je oblast ležící asi 20 centimetrů od dolního okraje, 20 centimetrů od horního okraje skla a 15 centimetrů od levého sloupku a středu skla. Poškození v této oblasti vyžaduje celkovou výměnu skla. Menší poškození mimo tuto zónu se často řeší menší a levnější opravou.

Návštěvu servisu není dobré odkládat ani z dalších důvodů, než jsou ty bezpečnostní. Řízení s rozbitým předním sklem vás totiž může stát pokutu až 10 tisíc korun a/nebo ztrátu pěti bodů. V případě, že je sklo rozbité z více než poloviny, vám mohou příslušníci policie jako bonus zabavit malý technický průkaz.

V servise často vyřídí pojistnou událost za vás, budete potřebovat řidičák, zelenou kartu jako doklad o povinném ručení, velký technický průkaz a doklad o zaplacení pojištění skel. Samotná výměna nebo oprava skla nezabere příliš času. Některé servisy ji dělají i na počkání nebo přímo v terénu.

Podle České asociace pojišťoven tvoří rozbitá přední skla skoro čtvrtinu všech nahlášených pojistných událostí v oblasti pojištění motorových vozidel. To je poměrně slušná šance, že se s tímto problémem na svých cestách potká velká část řidičů. Průměrná cena opravy čelního skla přitom činí asi 8 500 Kč.

Jaké pojištění vybrat?

V případě, že vám čelní sklo praskne během jízdy, zejména pak na vozovce, které je posypaná malými kamínky, se může stát, že víte přesně, kdo přesně poškození způsobil, zejména pokud je méně hustý provoz a kolem vás není příliš ostatních aut. Pokud jste si stoprocentně jisti, kdo za prasklinou stojí, můžete ho požádat o vyplnění papírů k pojistné události. Finanční kompenzaci pak bude hradit pojištění viníka.

Častěji se ale stává, že se na čelním skle objeví pavouk a vy nevíte, odkud kamínek, který ho zavinil, přiletěl. Pak budete muset škodu hradit sami, případně můžete vyžadovat její proplacení v rámci pojištění. Základní povinné ručení kompenzaci prasklého čelního skla neřeší, havarijní pojištění má zase poměrně vysokou spoluúčast, takže byste většinu částky za nové čelní sklo stejně museli platit ze svého. Nejlepším řešením je proto připojištění skel k povinnému ručení, které vás vyjde na několik stokorun ročně a vztahuje se nejen na rozbití skla kamínkem, ale i na havárii, vandalismus nebo živelné události.

Hledáte místo, kde se postarají o expresní a kvalitní výměnu nebo opravu vašeho čelního skla, a ještě za vás zdarma vyřídí veškerou komunikaci s pojišťovnou? Právě jste našli. Kontaktujte nás nebo si rovnou objednejte termín online.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141