Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

24.06.2021

Prasklina na čelním skle - jak ji řešit?

blog-picture

Štěrk, kamínky či škváry můžou na silnicích způsobit pěknou paseku. Každý řidič jistě zažil drobný šok, když mu kamínek odstřelený od kola narazil do čelního skla. Často tento náraz sklo ustojí (je k tomu přece jen uzpůsobeno), stačí ale větší síla nebo přesně mířený náraz do již vzniklé (často neviditelné) prasklinky a pohroma je na světě. V dnešním článku se podíváme na to, co dělat v situaci, kdy vám praskne čelní sklo a jak celou záležitost co nejrychleji a nejsnadněji vyřešit.

Kdy stačí oprava a kdy je nutná výměna?

Podle předpisů nesmíte vyjet na silnici, pokud máte na čelním skle prasklinu v dosahu stěračů a která je zároveň širší než 2 cm. Důvody jsou nasnadě – zhoršená viditelnost ven z vozu a zároveň možnost zvýšení poškození v průběhu času. Jak již bylo zmíněno výše: i menší náraz dokáže prasklinu dramaticky zvětšit. Pokud budete toto pravidlo ignorovat, hrozí vám pokuta.

Kdy stačí oprava a kdy je naopak zapotřebí kompletní výměna skla? Sklo nemusíte nutně celé vyměňovat, pokud dochází ke splnění několika náležitostí:

  • prasklina je menší než 4 cm,
  • nenachází se u okraje skla (více než 7 cm od okraje),
  • není v zorném poli řidiče
  • a prasklinu začnete řešit ihned po vzniku (důvodem je, aby prasklina nezanesla nečistotou, čímž by se oprava stala nemožnou).

Oprava autoskla probíhá odsátím vzduchu z dutiny praskliny a jeho nahrazení speciální látkou, která má index lomu světla stejný jako sklo. Oprava je časově, technicky i finančně méně náročná než kompletní výměna skla, rozhodně byste ji ale měli začít řešit včas.

Oprava každopádně není možná ve chvíli, kdy prasklina zavazí řidiči ve výhledu. Za oblast řidičova výhledu je považováno rozpětí ležící zhruba 20 cm od dolního a 20 cm od horního okraje skla, a pak také oblast ležící 15 cm od levého sloupku a středu skla. Pokud je zároveň prasklina širší než 4 cm nebo se nachází blízko okraji skla (méně než 7 cm – větší riziko popraskání celého skla v důsledku i menšího nárazu), je také potřeba celé sklo vyměnit.

Výměna skla bez problémů

Pokud se dostanete do situace, kdy potřebujete vyměnit čelní sklo, není třeba panikařit. Zavolejte nám nebo vyplňte online rezervační formulář a společně se domluvíme na termínu. Auto pak dovezte k nám do autoservisu v centru Prahy a my se o vše ostatní postaráme.

K výměně používáme prémiová skla značek Guardian, Pilkington, Sekurit nebo Splintex a lepidlo značky Bemer. Díky našim mnohaletým zkušenostem se vždy můžete spolehnout na kvalitní výměnu. Navíc jsme schopni vyměnit autoskla také u nákladních aut, autobusů či zemních strojů jako jsou traktory a bagry.

Pokud to situace jen trochu umožňuje, snažíme se, aby výměna skla byla proplacena z vašeho pojištění. Přečtěte si, s jakými pojišťovnami spolupracujeme a jak celý proces probíhá. Pokud nemůžete bez auta fungovat, půjčíme vám náhradní vozidlo, abyste od nás nemuseli MHD či pěšky. Samozřejmě je možné vyměnit i sklo expresně a na počkání, abyste byli zpět v provozu co nejrychleji. Stačí nám předem zavolat a dovézt auto na opravu.

Víme dobře, že někdy je potřeba vyměnit sklo přímo v terénu. I tuto službu vám rádi poskytneme – ušetříte tím nejen čas, ale i peníze. Této možnosti nejčastěji využijí například řidiči kamionů, kteří by jinak museli vozidlo odstavit a zařídit přeložení nákladu na jiné auto. Stačí si ale zavolat nás a my vaše starosti vyřešíme. Ihned k vám vyšleme mechaniky, kteří rozbité sklo v rychlosti vymění, takže budete moci pokračovat v cestě.

Zakládáme si na tom, že řidičům co nejvíce usnadňujeme celý proces výměny čelního skla. S námi bude celá oprava rychlá, cenově dostupná a hlavně skutečně kvalitní. Potřebujete také vyměnit autosklo? Kontaktujte nás a domluvte si termín. Těšíme se na vás.

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141