Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

21.11.2022

Rozleštění poškrábaného autoskla: jak na to?

blog-picture

Poškrábané sklo na autě není nic neobvyklého – příčinou nemusí být jen odletující kamínky, ale i nešetrné mytí a čištění příliš hrubými či abrazivními prostředky. Často za škrábance mohou ale i stěrače, které stírají nasucho. Se škrábancem na skle nemusíte však hned uhánět do servisu, při menších rýhách si poradíte i svépomocí.

Určujícím ukazatelem, který vám napoví, jestli má cenu škrábanec opravovat sám, nebo už s ním musíte zajít k profesionálovi, je jednoduchý test: vleze se vám do rýhy nehet? Pokud ne, můžete se pokusit škrábanec rozleštit za pomocí běžných domácích prostředků.

Odstranění škrábanců svépomocí

Než se pustíte do odstraňování rýhy, je zapotřebí nejprve důkladně očistit povrch skla. Následně na jemný bavlněný hadřík naneste malé množství zubní pasty s obsahem jedlé sody. Pasta nesmí být na gelové bázi. Případně můžete použít přímo jedlou sodu. Následně krouživými pohyby rozetřete pastu či sodu po škrábanci.

S poškrábaným sklem vám může pomoci i další univerzální pomocník do domácnosti – ocet. Pro vyleštění skla je zapotřebí smíchat ho s hořčičným práškem (namletým hořčičným semínkem). Vytvořte pastu, kterou naneste na škrábanec a hadříkem rozetřete. Následně směs setřete a sklo řádně vyleštěte.

Dalšími možnostmi je použití práškové pemzy, která se pro rozleštění používá i ve sklářském průmyslu. Na podobném principu funguje také abrazivní hmota – jakmile je škrábanec takto ošetřený, stačí místo opatrně otřít a následně vyleštit.

Samozřejmě máte také možnost zakoupit speciální lešticí pasty, které slouží pro odstraňování škrábanců nejen na karoserii, ale také na skle. Lešticí pasty zaručují bezvadný výsledek, na druhou stranu jsou ale finančně nákladnější než výše zmíněná řešení, která najdete v každé domácnosti.

Kdy přenechat škrábance profesionálům

Výraznější škrábance pak přenechte specialistům. Ve většině případů se nemusíte bát, že byste museli měnit celé autosklo, naši odborníci vám vybrousí a vyleští i silně poškrábaná skla. Skla jsou po opravě a vyleštění dokonale čirá a beze stopy předchozího poškrábání nebo poleptání.

Chcete si nechat opravit autosklo skutečně profesionálně? Obraťte se na nás. Poradíme si nejen se škrábanci, ale i s širokou škálou prasklin. Rezervujte si u nás termín online a svěřte vaše vozidlo do rukou našich profesionálů.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141