Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

23.11.2023

Srovnání klasických a run-flat pneumatik

blog-picture

Pneumatiky jsou základním prvkem každého vozidla a volba správného typu může mít významný dopad na jízdní vlastnosti, vaši bezpečnost i pohodlí. V současné době se stále více diskutuje o dvou hlavních typech pneumatik: klasických a run-flat. Dnes si oba druhy srovnáme, abychom lépe porozuměli jejich výhodám a nevýhodám a mohli se lépe rozhodnout, jaké pořídit.

K čemu vlastně runflat je?

Klasické pneumatiky zná asi každý, ale i když run-flaty jsou s námi už také bezmála sto let (Michelin vyrobil první verze v roce 1930), ne každý ví, o co jde. Pneumatiky run-flat jsou konstruovány speciálně tak, aby udržely tvar a schopnost nést váhu vozidla i v případě defektu. Tato inovativní technologie umožňuje řidičům pokračovat v jízdě i po ztrátě tlaku v pneumatice. Důležitým prvkem je tužší boční stěna pneumatiky, která poskytuje podporu vozidlu i při úplném vyprázdnění pneumatiky. Obsáhle jsme je popsali v tomto článku.

Dojezd v případě defektu

Jak jsme naznačili, jeden z hlavních rozdílů a benefitů run-flat pneumatik je schopnost pokračovat v jízdě i po defektu pneumatiky. To klasická pneumatika neumožňuje a musíte buď zastavit a použít rezervu, nebo počkat na odtah. Run-flaty se tedy hodí hlavně v situacích, kdy je složité okamžitě zastavit na bezpečném místě k výměně pneumatiky.

Avšak, dojezd na run-flat pneumatikách je limitován na vzdálenost okolo 100 km a dodržení maximální rychlosti 80 km/h. Run-flat pneumatiku navíc neopravíte a musíte ji celou vyměnit a někdy dokonce i v páru, což při vyšší ceně může rozhodnout, že se přikloníte spíš ke klasikám.

Tvrdá jízda a větší odpor

Run-flat pneumatiky mají obecně tužší konstrukci, což může ovlivnit komfort jízdy. Ta je citelně tvrdší než u klasických pneumatik. Při jízdě na nerovném povrchu mohou run-flat pneumatiky méně pružit. To může ovlivnit pohodlí posádky vozidla zejména při delších cestách. Jejich konstrukce má navíc větší valivý odpor, což způsobuje narůst spotřeby paliva.

Ušetřete místem i váhou

S run-flat pneumatikami můžete zapomenout na rezervu. Bez rezervního kola a nářadí potřebného k výměně pneumatiky se uvolňuje prostor v kufru, což může být zásadní pro vozidla s omezeným prostorem pro zavazadla. Zároveň se snižuje celková hmotnost auta, což má pozitivní vliv na spotřebu paliva a dynamiku jízdy. Oproti klasickým pneumatikám mají run-flaty také větší nosnost, a to až o 40 %.

U starších aut raději klasické pneu

Přechod na run-flat pneumatiky u starších vozidel může být provázen technickými výzvami a zvýšenými náklady. Použití tohoto druhu pneumatik je vhodné pro auta disponující systémem monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS), který vás na palubní desce informuje o případném poklesu. Starší automobily nebyly primárně navrženy pro použití s run-flat pneumatikami a do roku 2014 nemusí mít TPMS. Z tohoto důvodu mohou majitelé starších vozidel upřednostňovat tradiční klasické pneumatiky.

 

Výběr záleží vždy na konkrétních potřebách, preferencích a také finančních možnostech. Klasické pneumatiky jsou stále spolehlivou a většinovou volbou. Run-flaty využijete, pokud vám nevadí vyšší cena a stojíte o některé ze zmíněných výhod. Pokud si nejste jisti, jaké obutí zvolit? Kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme s výběrem.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141