Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

25.08.2021

Výměna střešního okna - kdy je potřeba?

blog-picture

V minulosti bylo střešní okno luxusním výdobytkem, který navíc zajišťoval jeden z mála způsobů, jak do auta vehnat trochu čerstvého vzduchu. V dnešní době, kde je již většina aut automaticky vybavena klimatizací, se mohou střešní okna jevit jako přežitek, přesto má tento módní doplněk na autech ještě dnes celou řadu výhod ale i nevýhod. Jaké to jsou a kdy je potřeba pomýšlet na jeho výměnu? Na to se podíváme v dnešním článku.

Výhody střešního okna

Střešní okna vám i v dnešní době mohou nabídnout ono „něco navíc“, co vám klimatizace nikdy dát nemůže. O čem je řeč? Nespornou výhodou střešního okna je fakt, že interiéru vozu propůjčí zcela unikátní atmosféru. Střešním oknem totiž do auta proudí mnohem více světla, vnitřek vozu se tak opticky zvětší a stane se útulnějším a vzdušnějším.

Očividným kladem je také kontrolovaný přísun čerstvého vzduchu, kdy k výměně vzduchu dochází o poznání rychleji než u stažení běžných okýnek. Nemusíte se zároveň příliš obávat nekontrolovaně rozcuchaných účesů. Většina oken je navíc ztmavena a vybavena UV filtrem, díky čemuž nemusíte řešit rychlé přehřátí interiéru. Stahovací roletka bývá již také běžným standardem.

V průběhu let se navíc konstruktérům podařilo většinu mušek střešních oken vychytat k dokonalosti. U novějších vozů jsou střešní okna už většinou na elektrický pohon a při zamčení vozu se okno automaticky zavře. Speciální větrná clona pak brání turbulencím a hlasitému hluku. Střešní okna některých vozů se navíc umí automaticky zavřít i v případě, že na svých senzorech zachytí kapky vody. S manuální kličkou se tedy už můžete rozloučit.

Problémy střešních oken a jak je řešit

Nejčastější problém střešních oken je fakt, že i u těch nejdražších typů vozidel jimi začne po čase prosakovat vlhkost. Tento nešvar je většinou způsoben opotřebeným těsněním. V tomto případě je nutné urychleně kontaktovat specializovaný autoservis, kde vám gumové prvky vymění. Pokud vás tato příhoda potkala, jsme vám k dispozici. Je vhodné tuto situaci řešit co nejrychleji, v opačném případě se totiž může poškodit zvedací mechanismus, jehož oprava už by byla nákladnější. Pokud vám do auta prosakuje voda, nemusí se navíc nutně jednat o opotřebené těsnění, ale např. o nesprávně fungující mechanismus či nesprávnou instalaci zařízení.

Již zmíněná porucha zvedacího mechanismu se u střešních oken vyskytuje také poměrně často. Nejčastěji se s tímto problémem setkáte u elektrických mechanismů. V takovém případě byste opět měli urychleně kontaktovat servis, kde vám mechanismus opraví.

Pootevřené střešní okno na zaparkovaném voze zároveň může působit jako pozvánka pro vandaly a zloděje. U automaticky uzavíratelných střešních oken se ale tohoto problému nemusíte příliš obávat. Stejně jako na jiných sklech se i na střešním okně přirozeně mohou objevit praskliny z odletujícího štěrku. V takovém případě je na místě výměna či oprava celého skla.

Pokud se pro panoramatické střešní okno rozhodnete, je vždy vhodné seznámit se s jeho správným používáním, abyste nestrhli zvedací mechanismus. A v případě jakéhokoliv problému nás neváhejte kontaktovat. S každou závadou si hravě poradíme, vyměníme vám těsnění, spravíme či vyměníme sklo, abyste mohli znovu brzy vyrazit na cestu.

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141