Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

13.12.2023

Zatmavení předních skel v autě

blog-picture

Zatmavení předních skel v automobilech je mezi majiteli vozidel stále populárnější volbou. Pokud hledáte způsob, jak zvýšit komfort, soukromí a ochranu svých vozů, možná o něm uvažujete také. Tato praxe však vyvolává otázky týkající se bezpečnosti, účinnosti a právních předpisů. Podívejte se s námi na výhody zatmavení předních skel i pravidla, která je třeba dodržovat.

 

 

 

Výhody zatmavení

UV paprsky v autě

Zatmavení skel může být účinnou bariérou proti škodlivým UV zářením. Speciální folie používané k zatmavení může odfiltrovat až 99% škodlivých UV paprsků, což chrání interiér vozidla a také posádku před negativními účinky slunečního záření.

Soukromí

Jedním z hlavních důvodů, proč majitelé vozidel volí zatmavení skel, je větší soukromí. A není to jen výhrada celebrit. Tato úprava umožňuje minimalizovat nežádoucí pohledy do vozidla, což je zvláště vítané při parkování na veřejných místech nebo při cestování ve městech s vysokou hustotou obyvatelstva.

Ochrana proti rozbití

Zatmavení skel může také poskytnout určitou ochranu proti rozbití. Speciální fólie aplikovaná na sklo může zvýšit jeho pevnost a minimalizuje riziko rozbití v případě vandalství, nehody či nárazu.

Co říká o tónování skel zákon

V souladu s platnými předpisy v oblasti tónování skel u motorových vozidel (předpis EHK/OSN č. 43 respektive směrnice 92/22/EHS), na předních bočních sklech sloužících k výhledu řidiče musí celková propustnost dosahovat nejméně 70 procent. Propustnost světla čelního skla musí být minimálně 75 procent.

Skla za řidičem nejsou limitována propustností světla, ale fólie na zadním skle nesmí zakrývat třetí brzdovou svítilnu. Pokud je použita příliš tmavá fólie, mohou vám policisté zakázat další jízdu a vozidlo odstavit. Za porušení tohoto nařízení hrozí pokuta až do výše 5 000 korun. V případě správního řízení za propustnost nižší než 20 procent může být pokuta 5-10 tisíc Kč nebo dokonce zákaz řízení na 6-12 měsíců.

Je třeba mít na paměti, že dodržování předpisů o zatmavení skel není pouze otázkou dodržování právních norem, ale také zajištění bezpečnosti a viditelnosti během jízdy, což jsou aspekty, na které by měl každý řidič klást zvláštní důraz. Zatmavení předních skel v autě může nabídnout řadu výhod, avšak dodržování předpisů je klíčové pro bezpečnost všech účastníků silničního provozu.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141