Otevřeli jsme další pobočku: nově nás najdete také v Českém Brodě

26.08.2022

Proč si nechat zrenovovat světlomety?

blog-picture

Polykarbonátové světlomety na automobilech mají několik výhod – oproti svým skleněným předchůdcům jsou levnější, mají nižší hmotnost a snadněji se tvarují na míru konkrétním modelům. Zároveň však disponují menší odolností a jsou náchylné k poškrábání i rychlejšímu opotřebení. S tím se však dá pracovat: místo výměny můžete světlomety na vašem autě nechat pouze zrenovovat, případně se do renovace rovnou pustit sami.

Snížená svítivost = nižší bezpečnost

Poškrábané nebo zažloutlé světlomety nejsou pouze estetickým problémem. Především mohou zásadním způsobem ovlivnit bezpečnost, a to jak posádky auta, tak i chodců a ostatních účastníků provozu.
Změny na polykarbonátu způsobené vnějšími vlivy, jako je UV záření, stárnutí materiálu nebo jeho narušení poškrábáním, ať už kartáči v myčkách či kontaktem s kamínky nebo větvičkami, kterému se v určitém terénu zkrátka nevyhnete, mohou snížit svítivost vašich světlometů až na pětinu původního stavu.

To podle výzkumu AAA (American Automobile Association) provedeného Consumer reports auto test center znamená, že v extrémních případech může být viditelnost ve tmě při rychlosti 96 km/h snížená z potřebných 90–105 metrů na pouhých 18 metrů, což je vzdálenost, ve které nelze zajistit včasnou reakci řidiče, dojde-li k nečekané situaci.

Prodloužení životnosti až o 3 roky

Nechcete-li kupovat v případě snížené svítivosti polykarbonátových světlometů nové za desítky tisíc korun, ale zároveň odmítáte riskovat nižší bezpečnost vašeho vozidla, můžete prodloužit jejich životnost o pár let a vrátit jim původní svítivost renovací, ať už se rozhodnete ji provádět svépomocí, nebo ji svěříte odborníkům.

Možností, jak světlomety renovovat, je hned několik. Nejlevnějším, ale rozhodně ne nejúčinnějším řešením je renovace pomocí zubní pasty. Dalším, o mnoho profesionálnějším způsobem, jak dodat vašim světlometům původní vlastnosti, je zakoupení některé z opravných sad, jejichž pořízení vyjde na několik stokorun a světlomety s nimi opravíte vlastními silami. Renovací světlometů krok za krokem jsme vás provedli v jednom z našich článků, takže budete přesně vědět, co dělat.

A pokud se do oprav neradi pouštíte sami, můžete využít služeb našeho specializovaného servisu, které se o vaše světlomety postarají místo vás.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Nupacká 42, Praha 10, 100 00 Strašnice

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141